divendres, 28 de novembre del 2014

Internet i el malware (Programari malintencionat)

Tots, qui més qui menys, hem tingut dubtes de les intencions de determinades pàgines web, o de determinats continguts descarregats d’Internet.

- Com podem saber si allò que estem descarregant o aquella pàgina que estem visitant, poden estar creats amb la intenció de comprometre el nostre equip?

Tot i que no hi ha una regla d’or, ni antivirus infal·lible, sí que podem tenir en compte el següent:

- Vigilar amb tot el que sigui gratuït i no hi hagi una marca al darrere:

És habitual que les marques ofereixin continguts i serveis gratuïts mitjançant la web. En aquest cas, la marca serà la primera interessada en que l’equip de l’usuari no resulti danyat al visitar o descarregar els seus continguts. Per aquests motius, les pàgines oficials dels fabricants solen ser de total confiança.

- Entendre que en el fons, ben poques coses son gratuïtes a internet:

Darrere de les pàgines de descàrrega de software (per exemple Softonic), contingut multimèdia i altres, hi ha potents negocis i fins i tot màfies, que només busquen fer diners. El contingut és l’esquer, i la presa, el nostre equip, les nostres dades i els nostres diners.
Aquestes pàgines acostumen a requerir a l’usuari que instal·li algun tipus de programari, com ara un suposat còdec per a veure un vídeo. Al acceptar la instal·lació del programari, estem en risc de posar el nostre equip al servei d’aquestes màfies.

- Quin interès tenen les màfies en els nostres equips?

Les màfies estan interessades en els teus equips per fer diners. Aquests son uns exemples:
- Capturar les credencials per accedir als teus comptes bancaris.
- Segrestar el teu ordinador i demanar un rescat per a les teves dades (Com ja va succeir amb l’anomenat popularment virus de la policia).
- Instal·lar un programa que indica que el teu ordinador té virus, i vendre’t un fals antivirus.
- Disposar d’un exèrcit d’equips “zombi” que poden utilitzar per a fer atacs orquestrats contra determinades organitzacions, sigui amb finalitats polítiques o comercials. Uns exemples recents són els atacs a la Generalitat de Catalunya que va impedir en algun moment servir receptes a les farmacies, o l'atac a Sony Pictures.
- Utilitzar el teu equip per a enviar correu de tipus SPAM.
- Instal·lar programes que mostren publicitat, el creador del programa cobra per cada anunci mostrat.
I la llista seria interminable... Resumint, volen tenir control del nostre ordinador per afany de lucre.


- Existeix algun programari lliure, gratuït i que no dany el nostre equip ni la nostra butxaca?

Efectivament existeix una gran quantitat de programari desenvolupat per comunitats formades per programadors que creuen fermament que el coneixement s’ha de compartir amb la comunitat, de manera que entre tots, disposarem de més i millors programes que si cadascú treballa pel seu compte, sense compartir els seus progressos amb la comunitat.
Aquest programari està generalment és de “codi obert”, el que significa que qualsevol programador en pot analitzar el codi, de manera que resulta difícil amagar codi malintencionat en una aplicació.
Alhora, convé descarregar aquest programari del lloc web oficial. És imprescindible allunyar-se de les pàgines que recopilen gran quantitat de programes, que distribueixen juntament amb el seu instal·lador. Sovint, aquests instal·ladors deixaran l’ordinador ple de publicitat no desitjada, de manera que l’empresa que ha creat la web que recopila programes gratuïts, fa negoci amb la feina que ha fet la comunitat de manera desinteressada.
Un bon exemple de programari de codi obert segur i de qualitat, és el sistema operatiu Ubuntu, que és basat en Linux i incorpora tot el necessari per a editar documents, fulls de càlcul, presentacions multimèdia, fotografies, veure vídeos i navegar per internet, tot plegat de manera gratuïta.

Les descàrregues punt a punt.

En aquest cas, les descàrregues es realitzen entre iguals: És a dir, el teu equip descarrega el contingut desitjat d’altres equips que estan connectats a Internet, alhora que permet que altres equips accedeixin al contingut prèviament descarregat.
Per si mateixa, aquesta activitat no resulta amenaçadora per al nostre equip. No obstant, cal tenir en compte que el contingut que descarreguem pot ser en realitat una altra cosa, de manera que aquesta pràctica no queda plenament exempta de risc.


Més informació:

La ciberguerra del 9-N: així va ser l'atac informàtic al Govern

Sony Pictures podría haber sufrido una grave intrusión


dilluns, 6 d’octubre del 2014

Tutorial GPS amb My Tracks


Com en altres ocasions ISM col·labora en de la caminada de resistència Esplugues Montserrat organitzada pel grup excursionista GELADE.

Volem aprofitar l'ocasió per recomanar-vos una senzilla aplicació per Android que ens pot ser útil en les nostres excursions per camp o la muntanya.

L'aplicació es diu My Tracks (les meves rutes) i ens l'ofereix la companyia Google gratuïtament a traves de la botiga d'aplicacions Google Play. Aquesta aplicació ens ofereix funcions molt bàsiques per enregistrar i recuperar itineraris gravats amb el sistema de localització GPS.

A continuació explicarem breument com fer servir una ruta gravada anterioritat i com crear les nostres.

Per això ens caldrà:
-Un telèfon amb sistema operatiu Android i GPS integrat.
-Un ordinador personal*
-Un cable micro USB*

* (Actualització 8/10/2015: L'aplicació mòbil ja permet la importació directament des del telèfon sense necessitat d'ordinador.)

Per començar baixarem l'aplicació My Tracks des de Google Play:



Acceptem els permisos de l'aplicació:


I ens apareixerà la icona de l'aplicació a la pantalla d'inici del telèfon:



El primer cop que entrem a l'aplicació ens demanarà que acceptem les condicions de servei de l'aplicació:


* Per a importar fitxers de rutes gravades per altres persones hem de descarregar els fitxers de les rutes en format KML o GPX a un ordinador i copiarlos al telèfon. Per fer-ho hem de connectar el telèfon a l'ordinador amb el cable USB i des de l'explorador de Windows crear una carpeta a l'arrel del sistema de fitxers amb el nom "MyTracks" (sense espais). Dins d'aquesta carpeta haurem de crear les subcarpetes "kml" i "gpx".

En el nostre exemple farem servir el recorregut de la caminada Esplugues Montserrat que podem trobar al següent enllaç:


Com que aqauta ruta està en format GPX copiarem el fitxer descarregat a la carpeta del telefon MyTracks\gpx.

* (Actualització 8/10/2015: L'aplicació mòbil ja permet la importació directament des del telèfon sense necessitat d'ordinador.)

Un cop copiat, ja podem desconecctar el telefon del cable USB i importar la ruta des del telèfon:


A dins del Menú de My Tracks seleccionem "Importa-ho tot":


A continuació ens demanarà des de quina carpeta, en el nostre cas, la carpeta gpx:



Trigarà uns instants a importar. Esperem:


Un cop acabat veurem la ruta carregada i la podrem seleccionar:


Veurem un mapa de la ruta completa marcat en vermell. A la cantonada superior hi ha una icona que serveix per indicar la posició actual:


Al pitjar-la s'amplia la zona on som i un punt blau indica la nostra posició. La linia vermella marca el recorregut a seguir i podrem veure si estem molt allunyats de la ruta prevista:


Si no tenim clar on som, a la cantonada inferior hi ha uns controls de zoom (+ i -) que serveixen per ampliar la zona del mapa on som. Tanmateix també podem fer zoom als telèfons tàctils multitouch fent el moviment de pinça amb els dits sobre la pantalla:



Per gravar les nostres pròpies rutes farem el següent. A la part inferior de la pantalla hi ha un botó vermell amb un cercle que indica que serveix per gravar:


A mesura que ens movem, la nostra posició actual apareixerà com un punt blau i el recorregut anterior com una línia vermella. En qualsevol moment podem donar al botó de pausa per que deixi de capturar dades del GPS temporalment, o d'stop per parar definitivament l'enregistrament.


Donant al botó stop para la gravació i podem posar un nom a la ruta. A la pantalla apareixen totes les rutes disponibles al dispositiu:


Pitjant al nom d'una ruta apareix el recorregut, que pot estar interromput en els punts que no s'ha enrregistrat la posició, com quan es passa per túnels per exemple:


Si volem exportar les rutes gravades, anem al menú i seleccionem "Exporta-ho tot":


A continuació podem triar en quin format exportar les rutes, del que hem de triar un, per exemple gpx:



 Esprem a que realitzi l'exportació:




En aquest moment podem copiar les rutes gravades del telèfon a un ordinador de manera semblant a com ho hem fet anteriorment amb el cable USB.

Un bon lloc per descarregar i carregar rutes es el lloc web Wikiloc.

Existeixen altres aplicacions que realitzen les mateixes funcions, però per la seva senzillesa hem triat aquesta aplicació.

Advertències:

Fer servir els serveis de geolocalització i Internet consumeix molta bateria, especialment quan hi ha poca cobertura. Convé portar la bateria carregada i a ser possible bateries externes per carregar el telèfon mòbil.
El servei de geolocalització GPS el proporciona el departament de Defensa dels Estats Units i la seva precisió i fiabilitat està controlat per ells.

Referències:

My Tracks (Google Inc.)

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.maps.mytracks&hl=ca

Caminada de resistència Esplugues-Montserrat (GELADE)

http://www.gelade.cat/p/em.html

Wikiloc

http://ca.wikiloc.com/


divendres, 13 de juny del 2014

Com pagar WhatsApp a un amic


En un post anterior, ja vam explicar com pagar una renovació del servei WhatsApp.

Que passa quan volem renovar una suscripció d'un altre usuari?

La versió de WhatsApp per Android ens ho permet fer fàcilment. Això pot ser útil per evitar que menors d'edat o persones grans tinguin configurada una targeta de crèdit al mòbil amb l'opció dels perillosos in-app payments (pagament dins de les aplicacions).

Us ensenyarem pas a pas com fer-ho:

Primer anem al menú "Configuració".


Tot seguit seleccionem l'opció "Contactes".



Aquí trobem l'opció "Pagar per un amic".

Toquem a "TRIAR UN CONTACTE" i ens apareixerà la llista de contactes.


Un cop seleccionat el contacte, hem de comprovar que el numero de telèfon coincideix amb el del contacte, i assegurar-nos que no sigui, per exemple, el telèfon d'algú amb un nom semblant. 


Un cop verificat, podem pagar amb el mètode de pagament que preferim.

Si de totes maneres no volem pagar, sempre tenim l'opció de l'aplicació de missatgeria gratuïta Telegram.



Enllaços:









dijous, 5 de juny del 2014

Escriptori remot de Chrome

Estàs lluny de casa i vols accedir al teu ordinador?

Existeix una aplicació gratuita que ens permet fer-ho:  Chrome Remote Desktop.

Al mercat podem trobar altres aplicacions per connectar-nos remotament al nostre ordinador com TeamViewer o LogMeIn, que disposen de versions gratuïtes, però per gaudir de totes les seves funcions requereixen el pagament de subscripció.

Per fer servir Chrome Remote Desktop, ens cal tenir un compte de Google i un ordinador amb el navegador Google Chrome instal·lat.

Que son les Chrome Apps?

El navegador Google Chrome ens ofereix la possibilitat d'afegir aplicacions dins del navegador de manera similar a com ho fan els telèfons mòbils intel·ligents Android o IOS.

Aquestes web apps o aplicacions web, a dins de Chrome s'anomenen Chrome Apps, i es poden adquirir a traves de la Chrome Web Store:



Instal·lar Chrome Remote Desktop

Des del navegador Chrome obrim la pàgina  https://chrome.google.com/webstore i cerquem "Chrome Remote Desktop".



Pitjant el boto "FREE" afegirà l'aplicació a dins del navegador Chrome.

Si s'ha realitzat la instal·lació correctament a Chrome anant a l'adreça chrome://apps/ hauriem de veure les aplicacions instal·lades, i entre elles "Escriptori remot de Chrome".



El primer cop que hi entrem, ens demanarà autorització per configurar l'accés remot a l'ordinador:




Seguint l'assistent ens demanarà assignar un PIN numèric d'un mínim de 6 xifres.

Un cop configurat, tindrem un panell on configurar les connexions. Des de un altre equip configurem de la mateixa manera l'accés remot, i ens trobarem una pantalla amb la llista d'equips.



per connectar-nos a un, només haurem de clicar sobre la icona de l'equip. Tot seguit ens demanarà el pin que haguem configurat:



Aplicació per a telèfons mòbils

A més de l'aplicació per Chrome, des de fa un mes, l'escriptori remot de Chrome disposa d'aplicació per a telèfons Android. És gratuita i es pot trobar a Google Play:

Chrome Remote Desktop


A dins de l'aplicació apareix la llista dels equips vinculats al nostre compte. En cas de que no estiguin connectats a internet o apagats la icona apareixerà atenuada en gris:





Seleccionant l'equip ens demanarà el PIN d'accés.




Un cop introduïda la contrasenya veiem l'escriptori i el missatge d'advertència que mostra l'activitat de connexió remota a un requadre gris de vora verda, que ens indicaria l'accés en cas de que es fes sense el nostre consentiment. En tot moment es pot interrompre l'accés pitjant al botó "Dejar de compartir".

La necessitat de tenir una sessió de Google iniciada i el PIN numèric, i l'advertència en pantalla, fan d'aquesta una aplicació prou segura, o tan segura com la complexitat de la contrasenya de Google.

Recordem la importància de fer servir contrasenyes adequades i diferents per a cada servei que utilitzem a internet, la nostra intimitat i la possibilitat de ser suplantats depèn d'aquesta senzilla mesura.

dijous, 29 de maig del 2014

LibreOffice, la potent suite ofimàtica de propòsit general

Us heu trobat problemes amb documents de MS Word i MS Excel amb les extensions .DOCX i .XLSX

Aquest formats nous de Word i Excel que incorporen una sèrie de millores respecte a les versions anteriors però no son compatibles amb aquestes. De vegades en enviar un fitxer en aquest format, ens trobarem amb la queixa del destinatari de que no el pot obrir.

La solució és fàcil, lliure i gratuïta: LibreOffice.

LibreOffice és una suite ofimàtica lliure mantinguda per The Document Foundation, una comunitat de programadors que la mantenen i l'actualitzen. Es un projecte derivat (fork) d'OpenOffice que degut a la propietat de la marca OpenOffice per part de l'empresa Oracle i la seva manca d'interes en mantenir-lo, va animar a la fundació de The Document Foundation.

LibreOffice és compatible amb format de fitxer de Microsoft Office. Podeu treballar fitxers del Microsoft Word, Excel, PowerPoint i molts altres formats, fàcilment. Encara que el format nadiu de LibreOffice és OpenDocument (que és un format reconegut per la norma ISO), LibreOffice també pot exportar a formats del Microsoft Office i a d'altres quan sigui necessari.

Un altre dels avantatges de LibreOffice, és que te la interfície adaptada al català i una gran varietat de llengües.

Com instal·lar-lo

Simplement anant a la pàgina www.libreoffice.org, on trobarem fàcilment la pàgina de descarrega:

http://ca.libreoffice.org/baixada/





Per descarregar-lo només hem de pitjar a "Instal·lador principal" i seguir les instruccions per instal·lar-lo. La descarrega de LibreOficce Ocupa aproximadament uns 200 MB.

Un cop instal·lat ens trobarem la icona a l'escriptori, el podem obrir i començar a treballar:


Un cop obert, ens trobarem els diferents components de la suite ofimàtica:



LibreOficce Writer

LibreOficce Writer és l'editor de texts equivalent a MS Word i la seva interfície de menús i barra d'eines ens recorda bastant la seva disposició:



LibreOficce Calc

LibreOficce Calc és l'eina de full de càlcul equivalent a MS Excel i disposa de totes dels funcions que se n'esperen, com edició de formules o creació de gràfics.



Altres funcions

Altres components inclosos a LibreOffice, són LibreOffice Impress (editor de presentacions tipus PowerPoint), LibreOffice Draw (editor de diagrames i gràfics), LibreOffice Base (administrador de bases de dades), LibreOffice Math (editor de formules matemàtiques).

La suite ofimàtica LibreOffice malgrat ser gratuïta disposa de funcions profesionals avançades com la signatura amb certificat electrònic de documents.

Els certificats digitals, ens permeten emetre documents a empreses i particulars garantint que no s'han modificat el seu contingut.

Per exemple, amb un DNI electrònic (DNIe), podem signar connectant un lector de targetes intel·ligent amb el DNIe al PC i anant al menú "Fitxer>Signatures digitals". S'obrirà una finestra on haurem de pitjat el botó "Signa el document", i ens apareixerà una llista dels certificats, entre ells el nostre DNIe.


Un cop signat, el document, qualsevol que l'obri, pot verificar que no s'ha modificat anant a  al menú "Fitxer>Signatures digitals", on ens indicarà en quina data s'ha signat i si la signatura és valida:




Una altra opció interessant és el botó per exportar directament a format PDF al costat del boto d'imprimir.




L'ús de tots aquests formats de document electrònic ens ajuden a estalviar paper.

Més informació:

http://ca.libreoffice.org/inici/

http://ca.wikipedia.org/wiki/OpenDocument

divendres, 23 de maig del 2014

Ubuntu 14.04 LTS

El mes d'abril va sortir la darrera versió de una de les distribucions més populars de Linux, Ubuntu 14.04 LTS.


Qué és Ubuntu?
Ubuntu és un sistema operatiu lliure i gratuït gestionat per l'empresa Canonical, i amb millores i aportacions de la comunitat de desenvolupadors i usuaris. El terme ubuntu prové d'un concepte existent a les cultures sud-africafricanes i vindria a descriure les relacions de lleialtat i confiança entre els individus dins d'una comunitat.

L'aspecte per defecte de l'escriptori d'Ubuntu 14.04 LTS

Ubuntu té un cicle de desenvolupament de versions cada 6 mesos, les dues primeres xifres indiquen l'any i les dues despres del punt el mes, per tant 14.04 indica que aquesta versió s'ha llançat l'abril de 2014.
A més en algunes versions apareixen les lletres LTS, que signifiquen "Long Term Support" i indiquen que aquesta versió te suport durant un larg termini, en el cas de la versió 14.04, uns 5 anys. Les versions LTS surten cada dos anys, i això juntament amb el temps de suport, permet planificar les migracions a versions noves amb molt de temps.Les actualitzacions des de versions anteriors d'Ubuntu no porta massa problemes, ja que el gestor d'actualitzacions integrat ens indica pas a pas com actualitzar.

Si volem instal·lar Ubuntu en un ordinador amb Windows que ja tenim, tenim la opció de fer-ho mantenint el sistema operatiu anterior, amb l'opció de seleccionar durant l'inici amb quin sistema volem treballar. Aquesta pot ser una bona opció per als usuaris afectats per la fi de support a Windows XP.

La interficie d'usuari és una mica diferent a l'escriptori Windows, però adaptar-se no serà més traumatic que fer-ho a la versió 8 de Windows o a al MacOS d'Apple. Tenint en compte que el cost es zero, es pot provar per aprofitar equps antics.

Malgrat ser un sistema lliure i gratuït, l'empresa Canonical és una organització amb afany de lucre i per això a les versions 12.10, 13.04, 13.10, i 14.04 va afegir continguts patrocinats a la instil·lació per defecte. Aquest continguts publicitaris van preocupar a alguns usuaris perquè segons els seus criteris suposaven una invasió de la intimitat, ja que enviava estadístiques de navegació web a l'empresa de serveis d'Internet i venda de productes en línia Amazon.
Si us preocupa la vostra intimitat existeix el lloc web Fix Ubuntu on expliquen com desinstal·lar aquests afegitons publicitaris que encara persisteixen a la versió 14.04.
Per altra banda Canonical, s'ha compromes a no incloure aquests programes instal·lats per defecte a la versió 14.10 que sortirà a l'octubre.

Més informació:

http://www.ubuntu.com/

http://ca.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_(ideologia)

https://fixubuntu.com/

divendres, 2 de maig del 2014

Windows XP, la fi de suport i la immunitat de grup


Tal com apuntàvem en el post del 28 de Març, el 8 l'abril va finalitzar el suport per a Microsoft Windows XP.

No obstant, ja ha aparegut la primera vulnerabilitat zero-day per a Internet Explorer, i Microsoft ha distribuït aquesta actualització també per a els equips amb Windows XP en un butlletí d'actualitzacions fora del cicle habitual.

En aquest post ens atrevirem a especular sobre quins motius han portat a Microsoft a distribuir aquesta actualització, tot i que la postura oficial de Microsoft segueix indicant que no es rebran noves actualitzacions per a Windows XP.



La immunitat de grup

La immunitat de grup és un concepte utilitzat en les malalties infeccioses, on la vacunació d'una part de la població protegeix a la població no vacunada, degut a que s'alenteix el ritme de propagació de la malaltia.

Windows XP comparteix bona part del codi amb altres sistemes operatius que encara estan suportats per Microsoft, com ara Windows Server 2003, que seguirà vigent fins el 14 de Juliol de 2015.

Això implica que una vulnerabilitat que afecti a Windows XP, també pot afectar a aquests altres sistemes operatius, que podrien veure minvada la seva vulnerabilitat de grup si no es distribueixen actualitzacions de seguretat per als sistemes que estan fora de suport, però amb una presència considerable la xarxa, com és el cas de Windows XP.

Què ens espera per als pròxims mesos? Com hem indicat, sols estem especulant. Però és probable que la posició oficial de Microsoft no canviï, però que se segueixin distribuint les actualitzacions de seguretat únicament per a aquells elements de Windows XP que son compartits amb d'altres sistemes operatius que encara estan suportats.

Ho sabrem tan bon punt aparegui una vulnerabilitat en algun element que només es trobi en Windows XP.


Més informació:

Tinc Windows XP. L'he d'actualitzar?

Microsoft publica parche para Internet Explorer... Windows XP incluido

Microsoft Security Bulletin Summary for May 1, 2014

divendres, 25 d’abril del 2014

¿On he aparcat el cotxe?


No us ha passat mai de no recordar-vos d'on heu aparcat el cotxe?

Si voleu evitar donar voltes per tot el barri per trobar-lo, existeix una aplicació per telèfons mòbils Android que us pot ajudar.

L'aplicació es diu Car Compass i ens permet trobar el nostre cotxe


L'avantatge d'aquesta aplicació respecte a altres similars, és que podem configurar que enregistri la ubicació del cotxe automaticament si disposem d'un dispositiu mans lliures Bluetooh instal·lat al cotxe.


Per configurar-ho he d'anar al menú d'opcions i selccionar "Bluethoth".


Tot seguit apareixerà la llista de dispositius Bluetoth vinculats al nostre telefon, en el nostre cas un mans lliures i un ordinador. Seleccionem el dispositiu mans lliures.

El proper cop que aparquem el cotxe, quan l'aplicació detecti que s'ha perdut la connexió Bluetoth, començarà a registrar la ubicació. Hem d'anar en compte que als aparcaments subterranis, no pot enregistrar la posició amb precisió, i de vegades pot fallar l'enregistrament, cosa que ens notificarà amb un error. En aquest cas existeix la opció d'enregistrar manualment on hem aparcat.

Un cop vulguem localitzar el cotxe, hem de seleccionar l'opció "Find", i ens apareixerà un mapa amb la nostra posició i la del cotxe, i una fletxa que ens indicarà aproximadament cap a on hem d'anar.


Auqesta aplicació existeis en versió gratuita i de pagament. La unica diferenbcia entre les dues és quye una mostra publicitat i l'altre no.

Car Compass Pro

Car Compass


Una altra aplicació interessant pel cotxe es Waze, que es un navegador GPS per cotxe.
Per que cal un navegador GPS, quan Google Maps ja te la opció de navegador?
L'avantatge de Waze, és que el podem considerar una xarxa social, ja que incorpora aportacions dels usuaris, i podem conèixer les incidències de transit en el moment que es produeixen i evitar-les. A més, a diferència de Google Maps, incorpora instruccions vocals en català. En tot cas tant un com l'altre son gratuïtes, les podeu provar i opinar.

Waze

Google Maps


divendres, 4 d’abril del 2014

Oficina mòbil low-cost

Les tecnologies mòbils estan aprofitant les fites de miniaturització previstes per la llei de Moore. Això permet reduir costos a igual potencia de càlcul, permetent que equips mòbils actuals tinguin capacitats multimèdia superiors a equips d'escriptori de fa una dècada, quan va sortir Windows XP.

Posarem un exemple d'oficina mòbil low-cost que permeti realitzar tasques bàsiques d'ofimàtica amb productes que podem trobar al mercat.

Per començar ens cal:

  • Un tablet Android
  • Ratoli, teclat i hub USB.
  • Cable OTG
  • Impresora Wi-Fi
Tablet Cheesecake Tab XL 2, d'unes 9,7 polzades

Per uns 200 euros podem aconseguir un tablet Android d'unes 10 polzades, que ens permetrà fer servir les mateixes aplicacions que fem servir als smartphones.
El client de correu electronic i el navegador web ja venen inclosos al sistema operatiu, però tenim altres opcions, com el client de correu K-9 Mail i els navegadors Mozilla Firefox i Google Chrome.

Per tasques administratives tenim les aplicacions Quickoffice que permet treballar amb el formats .xls i .doc en arxius locals sense necessitat de tenir connexió de xarxa i Google Drive que permet treballar amb documents de text i fulls de càlcul però requereix de connexió amb Internet.

Google Drive i Quickoffice, aplicacions d'ofimàtica per Android

Per treballar més còmodament que amb el teclat en pantalla, amb un cable OTG, podem connectar un teclat USB al tablet, ja que les darreres versions d'Android ja reconeixen automàticament aquests dispositius.
Si a més volem connectar un ratolí, ens caldrà un hub USB, que permet connectar més d'un dispositiu al tablet, ja que habitualment només tenen un port micro USB. Aquest conjunt de dispositius d'entrada pot tenir un cost d'aproximament 30 euros. Una alternativa més costosa però còmode, pot ser l'ús de dispositius sense fils Bluetooth, que ens estalviarien uns quants cables per sobre de l'escriptori.

Hub USB i cable OTG

Les impressores modernes ja no requereixen d'una connexió física LPT o USB per poder imprimir documents. Per exemple, la impressora Brother DCP-J132W permet imprimir des de dispositius mòbils i inclús remotament des de qualsevol lloc amb connexió a internet amb la tecnologia Google Cloud Print.

 Impressora Brother DCP-J132W 

Per acabar, si les 10 polzades del tablet ens semblen poc i disposem d'un televisor d'alta definició, alguns tablets actuals, també disposen de sortida HDMI compatible amb els televisors actuals HD.

En aquest exemple, que tindria un cost aproximat de 300 euros, no hem plantejat altres alternatives com les basades en altres sistemes operatius com IOS o WP8, ja que el cost del nucli dels sistema, els tablets, ja estàn en un altre rang de preus. Això no vol dir que no es pugui muntar una oficina mòbil amb aquestes tecnologies. En tot cas s'hauria d'avaluar el seu cost en funció de les necessitats del lloc de treball.

Veurem creixer l'us de tablets a nivell profesional per la fi del suport a Windows XP?