dilluns, 6 d’octubre del 2014

Tutorial GPS amb My Tracks


Com en altres ocasions ISM col·labora en de la caminada de resistència Esplugues Montserrat organitzada pel grup excursionista GELADE.

Volem aprofitar l'ocasió per recomanar-vos una senzilla aplicació per Android que ens pot ser útil en les nostres excursions per camp o la muntanya.

L'aplicació es diu My Tracks (les meves rutes) i ens l'ofereix la companyia Google gratuïtament a traves de la botiga d'aplicacions Google Play. Aquesta aplicació ens ofereix funcions molt bàsiques per enregistrar i recuperar itineraris gravats amb el sistema de localització GPS.

A continuació explicarem breument com fer servir una ruta gravada anterioritat i com crear les nostres.

Per això ens caldrà:
-Un telèfon amb sistema operatiu Android i GPS integrat.
-Un ordinador personal*
-Un cable micro USB*

* (Actualització 8/10/2015: L'aplicació mòbil ja permet la importació directament des del telèfon sense necessitat d'ordinador.)

Per començar baixarem l'aplicació My Tracks des de Google Play:



Acceptem els permisos de l'aplicació:


I ens apareixerà la icona de l'aplicació a la pantalla d'inici del telèfon:



El primer cop que entrem a l'aplicació ens demanarà que acceptem les condicions de servei de l'aplicació:


* Per a importar fitxers de rutes gravades per altres persones hem de descarregar els fitxers de les rutes en format KML o GPX a un ordinador i copiarlos al telèfon. Per fer-ho hem de connectar el telèfon a l'ordinador amb el cable USB i des de l'explorador de Windows crear una carpeta a l'arrel del sistema de fitxers amb el nom "MyTracks" (sense espais). Dins d'aquesta carpeta haurem de crear les subcarpetes "kml" i "gpx".

En el nostre exemple farem servir el recorregut de la caminada Esplugues Montserrat que podem trobar al següent enllaç:


Com que aqauta ruta està en format GPX copiarem el fitxer descarregat a la carpeta del telefon MyTracks\gpx.

* (Actualització 8/10/2015: L'aplicació mòbil ja permet la importació directament des del telèfon sense necessitat d'ordinador.)

Un cop copiat, ja podem desconecctar el telefon del cable USB i importar la ruta des del telèfon:


A dins del Menú de My Tracks seleccionem "Importa-ho tot":


A continuació ens demanarà des de quina carpeta, en el nostre cas, la carpeta gpx:



Trigarà uns instants a importar. Esperem:


Un cop acabat veurem la ruta carregada i la podrem seleccionar:


Veurem un mapa de la ruta completa marcat en vermell. A la cantonada superior hi ha una icona que serveix per indicar la posició actual:


Al pitjar-la s'amplia la zona on som i un punt blau indica la nostra posició. La linia vermella marca el recorregut a seguir i podrem veure si estem molt allunyats de la ruta prevista:


Si no tenim clar on som, a la cantonada inferior hi ha uns controls de zoom (+ i -) que serveixen per ampliar la zona del mapa on som. Tanmateix també podem fer zoom als telèfons tàctils multitouch fent el moviment de pinça amb els dits sobre la pantalla:



Per gravar les nostres pròpies rutes farem el següent. A la part inferior de la pantalla hi ha un botó vermell amb un cercle que indica que serveix per gravar:


A mesura que ens movem, la nostra posició actual apareixerà com un punt blau i el recorregut anterior com una línia vermella. En qualsevol moment podem donar al botó de pausa per que deixi de capturar dades del GPS temporalment, o d'stop per parar definitivament l'enregistrament.


Donant al botó stop para la gravació i podem posar un nom a la ruta. A la pantalla apareixen totes les rutes disponibles al dispositiu:


Pitjant al nom d'una ruta apareix el recorregut, que pot estar interromput en els punts que no s'ha enrregistrat la posició, com quan es passa per túnels per exemple:


Si volem exportar les rutes gravades, anem al menú i seleccionem "Exporta-ho tot":


A continuació podem triar en quin format exportar les rutes, del que hem de triar un, per exemple gpx:



 Esprem a que realitzi l'exportació:




En aquest moment podem copiar les rutes gravades del telèfon a un ordinador de manera semblant a com ho hem fet anteriorment amb el cable USB.

Un bon lloc per descarregar i carregar rutes es el lloc web Wikiloc.

Existeixen altres aplicacions que realitzen les mateixes funcions, però per la seva senzillesa hem triat aquesta aplicació.

Advertències:

Fer servir els serveis de geolocalització i Internet consumeix molta bateria, especialment quan hi ha poca cobertura. Convé portar la bateria carregada i a ser possible bateries externes per carregar el telèfon mòbil.
El servei de geolocalització GPS el proporciona el departament de Defensa dels Estats Units i la seva precisió i fiabilitat està controlat per ells.

Referències:

My Tracks (Google Inc.)

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.maps.mytracks&hl=ca

Caminada de resistència Esplugues-Montserrat (GELADE)

http://www.gelade.cat/p/em.html

Wikiloc

http://ca.wikiloc.com/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.