divendres, 23 de maig del 2014

Ubuntu 14.04 LTS

El mes d'abril va sortir la darrera versió de una de les distribucions més populars de Linux, Ubuntu 14.04 LTS.


Qué és Ubuntu?
Ubuntu és un sistema operatiu lliure i gratuït gestionat per l'empresa Canonical, i amb millores i aportacions de la comunitat de desenvolupadors i usuaris. El terme ubuntu prové d'un concepte existent a les cultures sud-africafricanes i vindria a descriure les relacions de lleialtat i confiança entre els individus dins d'una comunitat.

L'aspecte per defecte de l'escriptori d'Ubuntu 14.04 LTS

Ubuntu té un cicle de desenvolupament de versions cada 6 mesos, les dues primeres xifres indiquen l'any i les dues despres del punt el mes, per tant 14.04 indica que aquesta versió s'ha llançat l'abril de 2014.
A més en algunes versions apareixen les lletres LTS, que signifiquen "Long Term Support" i indiquen que aquesta versió te suport durant un larg termini, en el cas de la versió 14.04, uns 5 anys. Les versions LTS surten cada dos anys, i això juntament amb el temps de suport, permet planificar les migracions a versions noves amb molt de temps.Les actualitzacions des de versions anteriors d'Ubuntu no porta massa problemes, ja que el gestor d'actualitzacions integrat ens indica pas a pas com actualitzar.

Si volem instal·lar Ubuntu en un ordinador amb Windows que ja tenim, tenim la opció de fer-ho mantenint el sistema operatiu anterior, amb l'opció de seleccionar durant l'inici amb quin sistema volem treballar. Aquesta pot ser una bona opció per als usuaris afectats per la fi de support a Windows XP.

La interficie d'usuari és una mica diferent a l'escriptori Windows, però adaptar-se no serà més traumatic que fer-ho a la versió 8 de Windows o a al MacOS d'Apple. Tenint en compte que el cost es zero, es pot provar per aprofitar equps antics.

Malgrat ser un sistema lliure i gratuït, l'empresa Canonical és una organització amb afany de lucre i per això a les versions 12.10, 13.04, 13.10, i 14.04 va afegir continguts patrocinats a la instil·lació per defecte. Aquest continguts publicitaris van preocupar a alguns usuaris perquè segons els seus criteris suposaven una invasió de la intimitat, ja que enviava estadístiques de navegació web a l'empresa de serveis d'Internet i venda de productes en línia Amazon.
Si us preocupa la vostra intimitat existeix el lloc web Fix Ubuntu on expliquen com desinstal·lar aquests afegitons publicitaris que encara persisteixen a la versió 14.04.
Per altra banda Canonical, s'ha compromes a no incloure aquests programes instal·lats per defecte a la versió 14.10 que sortirà a l'octubre.

Més informació:

http://www.ubuntu.com/

http://ca.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_(ideologia)

https://fixubuntu.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.