divendres, 28 de febrer del 2014

Combinacions de tecles útils a WIndows 8.1



El retorn del menú inici

Malgrat què Windows 8.1 recupera el botó d'inici hi han certes dreceres de teclat que en permeten fer més ràpid i còmode tasques habituals. Us mostrarem unes quantes tot seguit.

Tecla Windows
Mostrar o oculta la pantalla d'inici.
Si comencem a escriure comença a cercar les aplicacions o documents que coincideixin.

Alt + Tabulador 
Ens obre una finestra emergent on apareixen miniatures de totes les finestres obertes. Pitjant el tabulador podem seleccionar la finestra que volem que s'obri.

Alt + Tabulador es permet veure les aplicacions obertes i l'escriptori


Windows + C 
Mostra l'hora actual.

Tecla Windows + D
Minimitza totes les finestres i ens mostra l'escriptori.
Si tornem a pitjar, maximitza la finestra activa.

Alt + F4
Tancar un la finestra activa.

F1
Mostra l'ajuda

F5
Actualitza la finestra activa. Molt útil als navegadors d'Internet.

Tecla Windows + Impr Pant
Captura de pantalla a un arxiu.
La pantalla s'atenuarà un moment mentre es copia i desa un arxiu amb la captura de pantalla a dins la carpeta C:\Users\NomUsuari\Pictures\Screenshots.

Majúscula + clic de ratolí
Obre una finestra nova de l'aplicació sellecionada.


divendres, 14 de febrer del 2014

Com renovar una subscripció de WhatsApp

Als serveis que podem trobar en línia, podem trobar serveis gratuïts, serveis de pagament i serveis "freemium" (de "free" + "premium" que indica que té serveis bàsics gratuïts i serveis avançats de pagament).

Dins de les aplicacions de missatgeria trobem que funcionen amb els tres models: Telegram (gratuit), WhatsApp (pagament) i LINE (Freemium).

A continuació explicarem com realitzar el pagament d'una subscripció de l'aplicació WhatsApp per a dispositius Android. Hem pixelat part de les imatges amb informació personal per protegir la privacitat.

Abans de caducar la subscripció de WhatsApp rebrem al mòbil avisos com el següent:


Si piquem a "Info de pagament" anirem a la següent pantalla que ens dona tres opcions de pagament i on podem seleccionar el temps de subscripció (1 any, 3 anys o 5 anys):


Qualsevol de les tres formes de pagament, implica facilitar en algun moment un numero de targeta de crèdit.

La primera opció és Google Wallet, que és la forma de pagament per comprar aplicacions al Play Store dels dispositius amb sistema operatiu Android, vincular al nostre compte de Google Mail.
La segona opció, PayPal és una altra forma de pagament comuna a Internet, popularitzat per les pàgines de compres on-line eBay i Amazon.
La tercera opció d'enviar una URL de pagament, serveix per enviar una adreça d'una pàgina especial d'Internet per fer el pagament fora de l'aplicació.

Si seleccionem la primera opció, Google Wallet ens apareixerà la següent pantalla dins de l'aplicació:


Si tenim un compte de Google Play i hem comprat alguna aplicació amb anterioritat, aquest és el mètode més senzill. Només hem de pitjar "COMPRA" i seguir les instruccions en pantalla. 
Si no tinguéssim configurada alguna forma de pagament pel compte de Google Play, ens donarà les instruccions per afegir les dades d'una targeta de crèdit.

Si seleccionem la segona opció, PayPal ens obrirà una pàgina al navegador i apareixerà la següent pantalla:




Si tenim creada amb anterioritat un compte de PayPal, sellecionem "Pagar con PayPal", si no, seleccionem "Pagar con tarjeta" i ens donarà les instruccions de com crear un compte de PayPal i afegir les dades de la targeta de crèdit.

En aquest exemple farem servir la tercera opció, l'enviament d'una URL de pagament. Aixó ens generarà un missatge de correu amb una adreça d'internet especial per realitzar el pagament, que podem enviar a qualsevol destinatari. En aquest cas ens ho enviarem a nosaltres mateixos. Aixó pot ser convenient per realitzar el pagament des de un altre dispositiu on ens sigui més còmode treballar, per exemple un PC d'escriptori.



Si seguim l'enllaç del missatge rebut, se'ns obrirà una pàgina al navegador on ens indicarà el teléfon i l'import a pagar. Les opcions de pagament son les mateixes que hem vist abans i si no tenim un compte donat d'alta ens demanarà de crear-lo:


En el nostre cas seleccionem Google Wallet, on ja tenim configurada una targeta de crèdit:



Confirmem que les dades són correctes (numero de telèfon, import...) i si tot és correcte podem procedir amb el botó "Compra".

Apareixerà un missatge de confirmació amb la nova data de caducitat del servei.

Si no voleu pagar la susbscripció de WhatsApp, podeu fer servir alternatives com Telegram que és gratuït i del qual hem fet aquesta ressenya, o LINE que és un servei "freemium" on es paguen altres serveis com emoticones adicionals que LINE anomena "stickers" (enganxines).





dijous, 6 de febrer del 2014

Telegram, l'app de missatgeria de moda

WhatsApp i Telegram, frec a frec a Google Play

Avui Telegram ha aparegut a Google Play com a segona aplicació gratuita més popular a l'estat espanyol.
D'on ha sortit aquesta misteriosa aplicació que promet comunicacions segures?

A la seva pàgina web oficial ens expliquen les seves principals característiques i promeses:

Privacitat: "Els misstages de Telegram són fortament encriptats i es poden autodestruir."
Basats en el núvol: "Telegram permet accedir des de múltiples dispositius."
Rapidesa: "Telegram entrega missatges més rapid que qualsevol altre aplicació."
Distribuïda: "Els servidors de Telegram estan repartits arreu del món per seguretat i velocitat.
Obert: "Telegram te una API i un protocol lliure per a tothom"
Gratuït: "Telegram serà gratuït sempre. Sense anuncis. Sense quotes."
Segur: "Telegram manté els teus missatges a resguard dels atacs de hackers."
Potent: "Telegram no te límits sobre la mida de les teves converses i continguts."

Respecte a la privacitat, Telegram ofereix la possibilitat d'encriptar les converses entre dues persones i de programar la destrucció dels missatges de manera semblant a Snapchat. A diferencia de WhatsApp permet fer servir-lo des de diversos dispositius, com ara tablets o PC. La rapidesa potser es aviat per valorar-la pel fet de que totes les aplicacions de missatgeria instantània prometen el mateix i en algun moment han fallat. En aquest cas "no news is good news". Segons Telegram el protocol que han creat permet al sistema funcionar encara que algun dels seus centres de dades falli. Respecte a l'obertura del codi font del les aplicacions, de moment es compleix al codi font dels clients i no a la part dels servidors. Això permet analitzar com tracta les dades a dins del dispositiu i si hi hagés alguna fuita de dades dins del mateix dispositiu. A la part del servidor de moment has de confiar en ells. Tenen previst obrir el codi de la part del servidor en algun moment del futur però no hi ha un termini definit. El fet que l'API sigui accessible permet que qualsevol pugui crear el seu propi programa client de Telegram, En quant a les converses i continguts, Telegram permet grups de fins a 200 persones i enviar tot tipus de fitxers.

Les converses encriptades, l'as a la màniga de Telegram

La gratuïtat de l'aplicació potser és l'aspecte més controvertit. Com poden mantenir el sistema sense cobrar?
Darrera del projecte està en Pavel Durov un dels fundadors de VKontakte, la xarxa social més popular a Russia. Ha engegat Telegram com a projecte no comercial i es financía amb les aportacions de Durov. En cas de que el projecte es quedes sense fons, es plantegen acceptar donacions o oferir serveis complementaris tal com ho fa LINE.

Quines diferencies té respecte a WhatsApp?

És blau.

La resta de funcions són molt similars (grups, emoticones de cares  i de flamenques ballant   :-).

OLÉ!


¿La gratuïtat a perpetuïtat serà prou interessant com per passar-se a Telegram o passarà com LINE, amb milions d'usuaris que no el fan servir?
Sens dubte, que les converses es puguin fer veritablement secretes és una avantatge sobre WhatsApp que ha demostrat reiteradament que és una mancança a superar. Es posaran les piles a partir d'ara?


Actualització (14 de febrer de 2014)

Telegram una setmana després de penjar aquesta entrada al blog, ja apareix i es manté com a primera aplicació gratuita més popular a l'estat espanyol a Google Play.

WhatsApp i Telegram, encara frec a frec a Google Play